Porady i wskazówki w żywieniu krów mlecznych

  • Krowa w laktacji potrzebuje odpowiednie ilości światła, powietrza i ruchu. Takie warunki są niezbędne dla zdrowia i dobrostanu krów
     
  • Najlepszy dobrostan: przyjemne i wygodne legowiska
     
  • Ponad 80% krów znajdujących się na legowiskach, musi leżeć
     
  • Ponad 80% leżących krów, powinno przeżuwać
     
  • Ponad 80% stojących krów, musi pobierać paszę
     
  • Mniej niż 20% stojących krów, powinno przeżuwać
     
  • Raz w tygodniu należy dokładnie wydezynfekować legowiska, stosując 50 g/m2 SanoSan® (ok. 2 garści na legowisko)
     
  • Krowy muszą mieć stały dostęp do wody. Najlepiej sprawdzają się poidła wannowe, z których krowy mogą pić długimi łykami. Woda musi czysta i smaczna
     
  • Dawka musi być regularnie kontrolowana i w razie konieczności korygowana
     
  • Zawartość tłuszczu w mleku:
    - ponad 5% tłuszczu w mleku przy niskim poziomie białka na początku laktacji = niedobór energii (ketoza)
    - poniżej 4,0% tłuszczu w mleku = niedobór cukrów w żwaczu, złu stosunek skrobia: cukier (norma 3:1).
     
  • Zawartość białka w mleku: 3,3-4,0%
    - zbyt wysoki poziom białka = nadmiar energii
    - zbyt niski poziom białka = deficyt energii
    - różnica poziomu białka w mleku na początku i na końcu laktacji nie powinna być większa niż 0,3-0,4%.      
     
  • Stosunek białko:tłuszcz
    - przy niższym stosunku jak 1:1,2 = za mało włókna w dawce (kwasica)
    - przy wyższym stosunku niż 1:1,2 = za małe energii w dawce (ketoza)
     
  • Poziom mocznika w mleku: 250-300 mg/ l
    - zbyt wysoki poziom mocznika = nadmiar białka
    - zbyt niski poziom mocznika = niedobór białka
     
  • Zawartość komórek somatycznych w mleku < 150.000 komórek/ ml = zdrowe wymię

     
  • Bakterie w mleku < 30.000 bakterii/ ml = mleko higieniczne

     
  • Zawartość laktozy w mleku: 4,8%
    - niska (4,5- 4,6%) = zdrowe wymię
    - za wysoka (>5%) = infekcje
     
  • Aktywność przeżuwania u krów mlecznych
    - > 60 przeżuwań na 1 kęs = za dużo włókna
    - < 50 przeżuwań na 1 kęs = za mało włókna
     
  • Konsystencja odchodów:
    - zbyt stała = dawka zawiera za mało białka lub krowy piją za mało wody
    - zbyt płynna = dawka zawiera za dużo skrobi nie trawionej w żwaczu i/ lub za dużo białka
    - kał rozwodniony = nadmiar białka
    - ziarno zbóż lub kukurydzy w kale = strata energii; jakie jest przygotowanie paszy?
    - odchody się pienią = za dużo skrobi niestrawnej w żwaczu
    - resztki włókna w odchodach = za mało energii (cukier i/ lub skrobia) w żwaczu lub za dużo włókna 
    - różne odchody w całym stadzie = selekcjonowanie paszy
     
  • Mocz:
    - bez zapachu, klarowny, pH ok. 7 = dobra przemiana materii
    - zapach potu, mętny = uszkodzenia nerek

     
  •  Mikroelementy:
    - nasada włosa jest szara do białej = niedobór miedzi
    - zwężenie/ zniekształcenie cebulki włosa = niedobór miedzi
    - problemy z racicami = niedobór cynku
    - rozdwojone końcówki włosów = niedobór cynku
    - cysty na jajnikach = niedobór manganu

© Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.