Produkty uboczne

Produkty uboczne - produkty wytworzone jako pozostałość przy produkcji w przemyśle rolno-spożywczym. Specyficzna budowa anatomiczna przewodu pokarmowego przeżuwaczy powoduje, że produkty te są szeroko wykorzystywane w żywieniu zwierząt jako pasze. Zawierają stosunkowo dużo białka i włókna w suchej masie. Wartość pokarmowa zależy od rodzaju surowca, stopnia jego zanieczyszczenia oraz kierunku i technologii produkcji. Najczęściej, jako pasze dla przeżuwaczy wykorzystuje się produkty ubocze przemysłu rolno-spożywczego:
  • zbożowy - otręby,
  • olejarski - makuchy, wytłoki, śruty poekstrakcyjne,
  • cukrowniczy - wysłodki, melasa, cukier paszowy,
  • browarniczy - kiełki sodowe, młóto, drożdże,
  • fermentacyjne - wywary,
  • ziemniaczane - wycierka ziemniaczana,
  • owocowo-warzywny - wytłoki owocowe,
  • mleczarski - serwatka, maślanka,
  • rybny - mączka rybna,
  • mięsne - mączki (mięsne, mięsno-kostne, kostne, z krwi), tłuszcze, serwatki, krew.

© Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.                      Ogółne warunki współpracy