Sukces w żywieniu świń

Program żywienia trzody chlewnej
Aby uzyskać więcej informacji proszę kliknąć na wybrany etap produkcji.

Lochy Prosięta Loszki Tuczniki
Ciąża Okres ssania I Faza odchowu I okres tuczu
Przygotowanie do porodu Faza odsadzenia II Faza odchowu II okres tuczu
Laktacja Faza odchowu    
Lochy luźne      

 

Piękne prosięta, duża mięsność

Dobra mięsność tuczników zależy od żywienia loch prośnych, ponieważ już w łonie matki określa się liczba mięśni przyszłego tucznika. Po porodzie na mięsność tucznika wpływają odchów prosiąt i codzienne przyrosty.

Ważne początki

Już od początku odchowu ważne jest, aby nie zatuczyć zwierząt, a przy tym, aby zachować wysoki poziom przyrostów dziennych i nie wydłużać terminu tuczu. Tylko wtedy można uzyskać optymalną mięsność. Ten fakt jeszcze raz pokazuje zależności między poszczególnymi etapami życia i produkcji.

Optymalne wyniki

Każdy producent trzody chlewnej powinien osiągać w swoim gospodarstwie możliwie najlepsze wyniki. Zwierzęta powinny być optymalnie przygotowane do kolejnych etapów, ponieważ w systemie zamkniętym zwiększa to zysk, a w poszczególnych fazach produkcji faworyzuje dobrego hodowcę.

Opłacalna produkcja prosiąt i mięsa wysokiej jakości jest możliwa tylko wtedy, gdy całkowicie pokryjemy potrzeby zwierząt na różnych etapach życia i produkcji.

Aby to osiągnąć, Sano oferuje:

  1. Program żywienia
    bezpieczny, wypróbowany i dostosowany do różnych etapów życia i produkcji
  2. Program doradztwa
    doradztwo i opieka nad stadem we współpracy z lekarzem weterynarii

Kombinacja obu programów przynosi odczuwalne korzyści przez przygotowanie kompleksowego programu dla gospodarstwa oraz efektywnej kombinacji profilaktyki i leczenia chorób.

To poprawia status zdrowotny całego stada, zwiększa wydajność, równocześnie obniża koszty produkcji i zwiększa zysk.

© Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.                      Ogółne warunki współpracy