Menu

  • Jady, toksyny

    Jady, toksyny - substancje trujące wytwarzane przez specjalne gruczoły jadowe niektórych zwierząt, np. pszczół, os, pająków, skorpionów, gadów, a także przez pewne grzyby i bakterie, powodujące rozkład komórek lub tkanek, lub zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Stosowanie jadu przez zwierzęta ma na celu odstraszanie, paraliżowanie, bądź uśmiercanie zdobyczy. Najsilniejsze toksyny to jady bakteryjne, czyli substancje białkowe wytwarzane przez niektóre bakterie chorobotwórcze. Wywołują one takie choroby jak np.: tężec, błonica, szelestnica, obrzęk złośliwy. Dla ludzi i zwierząt szczególnie niebezpieczny jest jad kiełbasiany będącym produktem przemiany materii bakterii beztlenowych rozwijających się w zepsutym mięsie, wędlinach i niektórych paszach. Zatrucie tym jadem nazywa się botulizmem, ujawnia się dopiero 2-4 dni po spożyciu zakażonego pokarmu (paszy) i może prowadzić do śmierci organizmu. Odpowiednio przygotowane i w małych ilościach jady mają zastosowanie w lecznictwie.

    Zobacz także