Przebijanie żwacza, trokarowanie - metoda stosowana przy silnych wzdęciach żołądka u przeżuwaczy. Wzdęcie następuje najczęściej od zjedzenia dużych ilości silnie fermentujących pasz (np. młodej koniczyny, wyki, liści kapusty, lucerny, naci ziemniaczanej, śruty) lub pasz spleśniałych, zgniłych, sfermentowanych, przemarzniętych okopowych itp. Gdy zawiodą takie sposoby postepowania, jak: masaż lewej strony brzucha, zimne okłady, wprowadzenie sondy do żołądka to wykonuje się przebijanie żwacza przy użyciu specjalnego trójgrańca (trokaru). Przebija się w słabiźnie z lewej strony, w miejscu gdzie ściana brzucha jest najbardziej uwypuklona, po uprzednim wystrzyżeniu sierści i odkażeniu skóry. Trzeba pamiętać o powolnym upuszczaniu gazów, o pozostawieniu pochewki trokaru w otworze przez kilka godzin, oraz o zabezpieczeniu ranki i smarowania jej środkiem dezynfekcyjnym, np. jodyną, aż do zagojenia.