Siara, kolostrum, młodziwo - gęsta wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków produkowanych na kilka dni przed i kilka dni po porodzie. Pierwszy pokarm noworodka. Siara to żółtawy płyn, zawierający, w porównaniu z mlekiem, 4-5 razy więcej białka (przede wszystkim globulin i albumin), które są mało odżywcze, ale odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu przewodu pokarmowego noworodków. Ponadto zawiera 2 razy więcej soli mineralnych, bardzo dużo witamin i mikroelementów, oraz substancji o charakterze bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Zawiera bardzo wysoki poziom przeciwciał (substancje odpornościowe), dzięki którym ciele uodparnia się na zarazki żyjące w oborze. Należy dopilnować, aby pierwszą porcję siary noworodek dostał jak najwcześniej, bowiem z godziny na godzinę zmienia sie jej skład a młody organizm traci właściwości przyswajania ciał odpornościowych.