Menu

  • TÅ‚uszczowce, lipidy
    Tłuszczowce, lipidy - naturalne związki organiczne, nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd.). Występują we wszystkich organizmach żywych. U zwierząt występują w narządach lub jako osobna tkanka tłuszczowa, u roślin występują w nasionach i miąższu owoców. Są skoncentrowanym źródłem energii (z 1 g. tłuszczu można wyzwolić 9 kcal) i źródłem materiału zapasowego i magazynem wody w organizmie. Nagromadzenie tłuszczu chroni przed nadmiernym wydzielaniem ciepła i utrzymuje narządy we właściwym miejscu. Tłuszcze pełnią funkcję budulcową, wchodzą w skład błon komórkowych, hormonów, cholesterolu, jak i substancji wewnątrzkomórkowych.
    Zobacz także
    Tempo wzrostu
    Tempo wzrostu - szybkość wzrostu zwierzęcia w określonym czasie. T.w. jest obliczane dla różnych cech pokrojowych mierzalnych, najczęściej dla masy ciała...
    Więcej strzałka
    Tężyczka 
    Tężyczka - zespół objawów chorobowych towarzyszących różnym schorzeniom wywoływanym zaburzeniami w gospodarce mineralnej organizmu ludzkiego lub zwierzęcego, objawiający się najczęściej napadami...
    Więcej strzałka
    Tłuszcz surowy
    Tłuszcz surowy - grupa substancji pokarmowych paszy, który podczas analizie weendeńskiej (standardowej) wyodrębnia się przez ekstrakcję eterem etylowym, a ta frakcja...
    Więcej strzałka
    TMR
    TMR - z ang. total mixed ration; racjonalny system żywienia krów o wysokim potencjale produkcyjnym (wysoka wydajność mleczna). Polega na...
    Więcej strzałka
    Trawienie
    Trawienie - złożony proces fizyczny i chemiczny przebiegający w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt (wyjątkowo u roślin mięsożernych). Podczas trawienia następuje...
    Więcej strzałka
    Tusza 
    Tusza - mięso zwierzęcia ubitego po wstępnej obróbce poubojowej, bez zawartości jamy brzusznej i piersiowej oraz narządów płciowych. Rozróżnia się tusze...
    Więcej strzałka
    Typ użytkowy
    Typ użytkowy - zespół cech pokrojowych i fizjologicznych zwierzęcia, które kwalifikują je do określonych celów i warunkują jego użytkowość. Typ użytkowy...
    Więcej strzałka