Menu

Młode opasy

Celem jaki przyświeca hodowcom bydła opasowego jest uzyskanie w krótkim czasie dużej ilości,
dobrej jakości wołowiny.

Młode opasy

Celem jaki przyświeca hodowcom bydła opasowego jest uzyskanie w jak najkrótszym czasie  jak największej ilości  dobrej jakości wołowiny.

Zajmując się opasem młodego bydła hodowcy często zwracają uwagę na potencjał genetyczny materiału hodowlanego. Aby jednak potencjał ten mógł się ujawnić, ważne są jeszcze inne nie mniej ważne czynniki. Z najistotniejszych czynników mających wpływ, na wykorzystanie potencjału genetycznego są czynniki środowiskowe takie jak dostęp do świeżego powietrza, światło, wygodne legowisko, brak stresu. Bardzo istotny jest dostęp do wody oraz do stołu paszowego, na którym przez 24 godziny powinna być dostępna bardzo dobrej jakości pasza.

Zajmując się opasem młodego bydła hodowcy często zwracają uwagę na potencjał genetyczny materiału hodowlanego. Aby jednak potencjał ten mógł się ujawnić, ważne są jeszcze inne nie mniej ważne czynniki. Z najistotniejszych czynników mających wpływ, na wykorzystanie potencjału genetycznego są czynniki środowiskowe takie jak dostęp do świeżego powietrza, światło, wygodne legowisko, brak stresu. Bardzo istotny jest dostęp do wody oraz do stołu paszowego, na którym przez 24 godziny powinna być dostępna bardzo dobrej jakości pasza.

  • Procesy trawienia u opasów przebiegają identycznie jak u pozostałych przeżuwaczy.
    Nie wystarczy matematyczne wyliczenie dawki i podanie odpowiedniej ilość składników pokarmowych.
  • Pamiętać należy, że przeżuwacze trawią pasze w specyficzny sposób, dlatego świadomy hodowca będzie umiejętnie kierował
    i optymalizował pracę żwacza.
  • Procesy trawienia u opasów przebiegają identycznie jak u pozostałych przeżuwaczy.
    Nie wystarczy matematyczne wyliczenie dawki i podanie odpowiedniej ilość składników pokarmowych.
  • Pamiętać należy, że przeżuwacze trawią pasze w specyficzny sposób, dlatego świadomy hodowca będzie umiejętnie kierował
    i optymalizował pracę żwacza.

Tu hodowców wspiera Sano, które na bazie doświadczeń w Sano Agrar Institut opracowało takie produkty jak: BigBull®, SanBull® czy MaxBull 20® preparaty te, są nie tylko zwykłym źródłem białka czy energii, ale zawierają substancje wspierające i optymalizujące pracę żwacza. Rozwiązania polecane przez Sano powodują, że produkcja wołowiny jest tańsza i bardziej efektywna.

Tu hodowców wspiera Sano, które na bazie doświadczeń w Sano Agrar Institut opracowało takie produkty jak: BigBull®, SanBull® czy MaxBull 20® preparaty te, są nie tylko zwykłym źródłem białka czy energii, ale zawierają substancje wspierające i optymalizujące pracę żwacza. Rozwiązania polecane przez Sano powodują, że produkcja wołowiny jest tańsza i bardziej efektywna.