Menu

  • Białko zwierzęce
    Białko zwierzęce - rodzaj białka, pochodzi z produktów zwierzęcych, w paszach występuje w postaci mleka, serwatki, mączek mięsne, rybne, z krwi itp. W przeciwieństwie do białek roślinnych, posiada bogaty skład aminokwasowy w tym dużą zawartość aminokwasów egzogennych (lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina), których organizm nie może sam syntetyzować, co powoduje bardzo wysoką wartość biologiczną tego białka. Jest szczególnie wartościowym komponentem pasz dla trzody chlewnej i drobiu. Obecnie stosowanie mączek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich jest na terenie Unii Europejskiej bezwzględnie zabronione.
    Zobacz także
    Bakterie
    Bakterie - jednokomórkowe organizmy roślinne odgrywają decydującą rolę w krążeniu materii w przyrodzie. Stanowią grupę mikroorganizmów o bardzo zróżnicowanych cechach....
    Więcej strzałka
    Balast paszowy
    Balast paszowy - pozbawiona wartości odżywczej część substancji organicznych paszy, która nie ulega strawieniu a powoduje uczucie sytości u zwierzęcia....
    Więcej strzałka
    BCS
    BCS – Body Condition Scoring, punktowa ocena kondycji zwierząt, mająca duże znaczenie w ocenie stopnia ich odżywienia, najczęściej w skali od...
    Więcej strzałka
    Behawior zwierząt
    Behawior zwierząt - zachowanie się zwierząt
    Więcej strzałka
    Białka
    Białka - wielocząsteczkowe związki organiczne, w skład których wchodzą pierwiastki: węgiel, wodór, tlen i azot, czasem też siarka i fosfor....
    Więcej strzałka
    Białka właściwe
    Białka właściwe, białka proste, proteiny - grupa białek składających się wyłącznie z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi.
    Więcej strzałka
    Białka złożone
    Białka złożone, proteidy - grupa białek zawierających aminokwasy, jak również składnik niebiałkowy (niepeptydowy), np. jony metalu.
    Więcej strzałka
    Białko ogólne
    Białko ogólne, białko surowe - całkowita ilość wszystkich azotowych składników pokarmowych, tj. białka właściwego, białka złożonego i związków azotowych niebiałkowych (NPN),...
    Więcej strzałka
    Bilans paszowy
    Bilans paszowy - dwustronne zestawienie przychodów i rozchodów pasz w określonym czasie (w miesiącu, kwartale, roku) sporządzany dla określonej jednostki organizacyjnej,...
    Więcej strzałka
    Brakowanie zwierząt
    Brakowanie zwierząt - usuwanie ze stada zwierząt nie spełniających wymagań stawianych przez hodowcę. Najczęściej przyczyną brakowania są wady budowy, niska produkcyjność,...
    Więcej strzałka