Dodatki paszowe - substancje stosowane w żywieniu zwierząt jako uzupełnianie podstawowych składników pokarmowych, witamin i związków mineralnych. Dodatki paszowe wpływają na polepszenie funkcjonowania organizmu. Ich obecność w dawce pokarmowej zwiększa produkcyjność, poprawia jakość paszy (wygląd, smak, zapach, konsystencję, trwałość).
Wyróżniamy m.in.:
- probiotyki - produkty zawierające żywe lub martwe mikroorganizmy. Dostarczane przez nie substancje, mają korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym - poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej. Przykładem probiotyków są bakterie kwasu mlekowego w Labacsil Bakterie®, które wpływają na lepszą jakość kiszonki i na zwiększenie jej przyswajalności przez krowy
- enzymy paszowe - substancje egzogenne (dostarczone organizmowi z zewnątrz) lub wytwarzane przez mikroflorę zasiedlającą przewód pokarmowy; wspomagają lub uzupełniają działania enzymów endogennych. Wpływają na lepsze trawienie i wykorzystanie niektórych ciężkostrawnych składników pokarmowych
- dodatki aromatyczne i smakowe - dodatki zapachowe i smakowe dodawane do pasz niechętnie zjadanych przez zwierzęta ze względu na ich specyficzny smak lub zapach (np. śruta rzepakowa, niektóre pasze mineralne), należy tu m.in. SanaAom®
- barwniki - substancje nadające lub przywracające barwę. Dodawane, aby zaspokoić oczekiwania konsumenta produktów zwierzęcych; dotyczy to głownie mięsa i jej (kolor żółtka). Barwa produktów żywnościowych uwydatnia ich smakowitość. Najczęściej używa się naturalnych lub syntetycznych karotenoidów
- konserwanty - substancje powodujące zahamowanie lub ograniczenie niekorzystnych procesów obniżających wartość paszy, na skutek działania niektórych mikroorganizmów (bakterii, pleśni), np. Labacsil Acid®, SanoCid®, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów
- detoksykanty - substancje zawierające grupę czynną (np. glinokrzemiany), które nie są trawione, ale wiążą toksyczne metabolity i mykotoksyny wydzielane przez niepożądane mikroorganizmy, dzięki czemu przechodzą one przez przewód pokarmowy w postaci niezmienionej i są wydalane wraz z kałem, bez szkodliwego wpływu na organizm zwierzęcia
- kokcydiostatyki - preparaty dodawane do paszy w celu profilaktyki lub leczenia choroby zwanej kokcydiozą (chorobą wywołaną przez pierwotniaki, a objawiającą się biegunką i wychudzeniem), nie są wykorzystywane w leczeniu ludzi,
- różne inne środki wykorzystywane przy produkcji pasz przemysłowych, takich jak: emulgatory, stabilizatory, preparaty żelujące i spulchniające, które mają na celu poprawę właściwości mieszanek paszowych w celu ich lepszego wykorzystania przez zwierzęta
- przeciwutleniacze - substancje dodawane do pasz, aby chronić składniki wrażliwe na utlenianie (np. witaminy, karoteny), co pozwala na dłuższe przechowywanie paszy bez zmian obniżających jej właściwości.
- posiadać korzystny wpływ na cechy paszy,
- poprawiać ubarwienie ozdobnych ryb lub ptaków,
- zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt,
- w wyniku produkcji zwierzęcej być korzystnym dla środowiska,
- dodatnio wpływać na hodowlę, cechy użytkowe i dobrostan zwierząt, a szczególnie na florę żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy
- mieć działanie kokcydiostatyczne lub histomonostastyczne.