Menu

  • Ketoza
    Ketoza - najczęściej występująca choroba przemiany materii u krów. Ketoza powstaje wskutek ujemnego bilansu energetycznego mającego najczęściej miejsce w pierwszych tygodniach po wycieleniu, kiedy energia zawarta w dawce nie jest w stanie pokryć rosnącego zapotrzebowania krów. Niedobór związków energetycznych powoduje uruchomienie rezerw znajdujących się głównie w tłuszczu zapasowym w tkance podskórnej. Zachodzi wówczas niepełne spalanie tłuszczów i zwiększenie się ilości związków ketonowych we krwi, w moczu oraz w mleku. Metodami pozwalającymi rozpoznać ketozę są testy na obecność ciał ketonowych, głównie kwasu β-hydroksymasłowego (BHB) we krwi, gdyż jego stężenie jest tu 4–krotnie wyższe niż w moczu i 2–krotnie wyższe niż w mleku. Ketoza może występować z wyraźnymi objawami chorobowymi, czyli w postaci klinicznej lub z objawami utajonymi, czyli w postaci subklinicznej.
    Objawy ketozy:
    • utrata apetytu, apatia
    • spadek wydajności
    • utrata masy ciała i kondycji
    • osłabienie przeżuwania
    • zaparcia, twarde, suche, pokryte śluzem odchody
    • wyczuwalna woń acetonu w wydychanym powietrzu oraz w mleku i w moczu
    • spaczone łaknienie, krowa pije brudną wodę, gnojówkę lub zjada ściółkę zanieczyszczoną odchodami
    • mleko zawiera dużo tłuszczu (> 5 %), a mało białka (< 3,2 %), stosunek tłuszcz : białko wynosi > 1,5
    • mleko jest gęste i ma podwyższoną liczbę kwasową
    • brak owulacji, skłonność do innych chorób i zaburzeń przemiany materii.
    Zobacz także
    Kaloria
    Kaloria - jednostka ilości ciepła, określająca ilość ciepła potrzebnego na podgrzanie 1 g chemicznie czystej wody, pod ciśnieniem 1 atmosfery, o...
    Więcej strzałka
    Kanibalizm
    Kanibalizm - zjadanie lub okaleczanie osobników tego samego gatunku. Powszechnie spotykane wśród owadów, ryb i ptaków (z wyjątkiem ptaków wodnych), rzadziej...
    Więcej strzałka
    Kąpiel poudojowa strzyków
    Kąpiel poudojowa strzyków (dipping poudojowy) - dezynfekcja strzyków w postaci kąpieli. Powinna być wykonywana każdorazowo, natychmiast po wykonywaniu po doju, gdyż...
    Więcej strzałka
    Karma
    Karma - produkty zwierzęce, roślinne lub mineralne wykorzystywane jako pokarm dla zwierząt domowych (patrz też pasza).
    Więcej strzałka
    Kazeina
    Kazeina - główny składnik białkowy mleka, występujący w postaci fosfoproteiny. Posiada wszystkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierzęcego i człowieka wyższe...
    Więcej strzałka
    Kod genetyczny
    Kod genetyczny - zapis informacji genetycznej zawarty w kwasie nukleinowym (DNA lub RNA), wyrażający się sekwencją nukleotydów zgodną z kolejnością aminokwasów...
    Więcej strzałka
    Kojarzenie krewniacze
    Kojarzenie krewniacze, hodowla wsobna, inbredowanie - metoda hodowlana polegająca na kojarzeniu zwierząt spokrewnionych przez jednego lub kilku wspólnych przodków. Na celu...
    Więcej strzałka
    Kojarzenie losowe
    Kojarzenie losowe, panmiksja - swobodne, dowolne, przypadkowe kojarzenie zwierząt danej populacji, nie oparte na żadnych kryteriach doboru osobników do rozpłodu.
    Więcej strzałka
    Kojarzenie wolne
    Kojarzenie wolne, kojarzenie niekrewniacze - kojarzenie osobników nie spokrewnionych ze sobą do 5 pokolenia przodków; osobniki kojarzące się mają mniejszy stopień...
    Więcej strzałka
    Komórka jajowa
    Komórka jajowa, gameta żeńska - żeńska komórka rozrodcza. Komórka jajowa ssaków wyższych otoczona jest wieńcem promienistym i otoczką przejrzystą ....
    Więcej strzałka
    Komórki somatyczne
    Komórki somatyczne - wszystkie komórki organizmu za wyjątkiem komórek płciowych. W mleczarstwie poziom komórek somatycznych w mleku (są w mleku zawsze,...
    Więcej strzałka
    Kondycja
    Kondycja - aktualny stan fizjologiczny zwierzęcia podlegający działaniom czynników środowiska życia, oceniany pod kątem jego przydatności użytkowej. Wpływa na niego żywienie,...
    Więcej strzałka
    Kontrola użyteczności nieśnej
    Kontrola użyteczności nieśnej - ustala się ją u drobiu użytkowanego w kierunku nieśnym. U kur kontroli podlega: wczesność dojrzewania (wiek kury...
    Więcej strzałka
    Kontrola użytkowności
    Kontrola użytkowości - ustalenie wydajności zwierząt w celu uzyskania podstaw do oceny wartości hodowlanej, racjonalnej klasyfikacji, selekcji oraz normowania pasz. Jest...
    Więcej strzałka
    Kontrola użytkowności mięsnej
    Kontrola użytkowości mięsnej - sprawdzenie zdolności do szybkiego wzrostu tkanek mięśniowych i tłuszczowych. Podlegają jej wyłącznie zwierzęta użytkowane w kierunku mięsnym....
    Więcej strzałka
    Kontrola użytkowności mlecznej
    Kontrola użytkowości mięsnej - sprawdzenie zdolności do szybkiego wzrostu tkanek mięśniowych i tłuszczowych. Podlegają jej wyłącznie zwierzęta użytkowane w kierunku mięsnym....
    Więcej strzałka
    Kontrola użytkowności wełnistej
    Kontrola użytkowości wełnistej - ocena ilości i jakości uzyskiwanej wełny. U maciorek oceniana jest wydajność wełny z kontrolowanej strzyży jagnięcej. Przeprowadza się...
    Więcej strzałka
    Krycie
    Krycie - najskuteczniejsza i najczęściej stosowana metod rozmnażania zwierząt. Polega na kopulacji wybranych osobników - partnerów płciowych. Skutkiem krycia jest naturalne...
    Więcej strzałka
    Krycie haremowe
    Krycie haremowe - użytkowanie rozpłodowe jednego samca w danej grupie samic zwanej haremem. Osobniki wybiera się zgodnie z kryteriami doboru par...
    Więcej strzałka
    Krycie wolne
    Krycie wolne - dopuszczanie w celu rozrodu, stawki samców do stada samic w sezonie kopulacyjnym. Najbardziej prymitywny sposób rozmnażania zwierząt, stosowanym...
    Więcej strzałka
    Krycie z ręki
    Krycie z ręki - metoda kontrolowanej formy rozrodu. Samiec jest doprowadzany do stanowiska, na którym oczekuje na pokrycie samica będąca w...
    Więcej strzałka
    Kryterium wyboru zwierząt do hodowli
    Kryteria wyboru zwierząt do hodowli - występuje szereg kryteriów branych pod uwagę podczas wybierania lub zakupu zwierząt do stada hodowlanego. Do...
    Więcej strzałka
    Krzywa laktacji
    Krzywa laktacji - graficzne przedstawienie przebiegu laktacji. Jest to stosunek dziennych wydajności mleka (oś Y) w poszczególnych dniach laktacji (oś X)....
    Więcej strzałka
    Krzyżowanie
    Krzyżowanie, hybrydyzacja - kojarzenie osobników reprezentujących dwie różne rasy w celu osiągnięcia korzystniejszych cech hodowlanych lub użytkowych. W zootechnice stosuje się...
    Więcej strzałka
    Krzyżowanie międzygatunkowe
    Krzyżowanie międzygatunkowe, bastarydacja - kojarzenie osobników należących do różnych, pokrewnych gatunków. Celem takiego krzyżowania jest uzyskanie mieszańców bastardów cechujących się dużą...
    Więcej strzałka
    Krzyżowanie międzyliniowe
    Krzyżowanie międzyliniowe - kojarzenie osobników pochodzących z dwóch różnych linii hodowlanych. Ma na celu uzyskanie heterozji i poprawę cech użytkowych.
    Więcej strzałka
    Krzyżowanie przemienne
    Krzyżowanie przemienne - kojarzenie osobników dwóch ras szlachetnych na przemian, w celu utrzymania efektu heterozji. Najbardziej efektywne jest, gdy osobniki wybrane...
    Więcej strzałka
    krzyżowanie rotacyjne
    Krzyżowanie rotacyjne - rodzaj krzyżowania przemiennego dwóch lub więcej niespokrewnionych ras. Najczęściej występuje krzyżowanie rotacyjne dwu- lub trzyrasowe. Uzyskaną samice mieszańce...
    Więcej strzałka
    Krzyżowanie twórcze
    Krzyżowanie twórcze - metoda hodowlana stosowana w celu stworzenia nowej rasy zwierząt. Rozróżniamy krzyżowanie twórcze proste, gdy do wyhodowania nowej rasy...
    Więcej strzałka
    Krzyżowanie wsteczne
    Krzyżowanie wsteczne - łączenie mieszańców z osobnikami rodzicielskimi, w wyniku którego pojawia się tzw. pokolenie wsteczne (B1). Metodę tą stosuje się...
    Więcej strzałka
    Krzyżowanie wypierające
    Krzyżowanie wypierające - systematyczne, wielokrotne krzyżowanie potomstwa z jedną z form rodzicielskich, mające na celu wyparcie większości cech jednego z rodziców....
    Więcej strzałka