Menu

  • Antygen
    Antygen - ciało obce lub częściej substancja białkowa, która wywołuje proces tworzenia się przeciwciał (antyciał). Antygeny mogą być pochodzenia zewnętrznego – wprowadzane do organizmu, np. drobnoustroje, komórki zwierzęce, jady bakteryjne, obce białka, jak i pochodzenia naturalnego, np. substancje występujące w otoczkach czerwonych krwinek (antygeny krwinkowe). Obecność antygenów własnych na powierzchni komórek powoduje, że każdy organizm jest niepowtarzalny, a jego układ odpornościowy rozróżnia komórki własne i niszczy komórki obce.
    Zobacz także
    Ad libitum
    Ad libitum, żywienie do woli - rodzaj żywienia polegający na umożliwieniu zwierzętom zjadania dowolnej ilości paszy, przy jej stałym, niczym...
    Więcej strzałka
    Analiza weendeńska
    Analiza weendeńska (analiza podstawowa) - chemiczna analiza składników pokarmowych w paszy, według której wydziela się pięć frakcji: wodę, białko ogólne,...
    Więcej strzałka
    Antagonizm cech
    Antagonizm cech - to skutek negatywnej zależność pomiędzy dwoma lub więcej cechami, np. pomiędzy przyrostami dziennymi, a procentową zawartością tkanki...
    Więcej strzałka
    Antybiotyki
    Antybiotyki - to substancje pochodzenia drobnoustrojowego, wytwarzane przez niektóre bakterie, pleśnie, porosty i grzyby lub też otrzymane syntetycznie, posiadające zdolność...
    Więcej strzałka
    Apetyt
    Apetyt, łaknienie - popęd ukierunkowujący aktywność organizmu żywego do jedzenia, wywołany uczuciem głodu na skutek obniżenia zawartości glukozy we krwi...
    Więcej strzałka
    Aukcja zwierząt
    Aukcja zwierząt - publiczna sprzedaż zwierząt hodowlanych zainteresowanym kupcom na drodze licytacji w systemie zwyżkowym (tzw. aukcja angielska), która polega...
    Więcej strzałka
    Awitaminozy
    Awitaminozy - grupa schorzeń wywołanych brakiem lub częściej długotrwałym niedoborem jednej lub zestawu witamin w organizmie. Powoduje różnorodne problemy związane...
    Więcej strzałka
    Azot niebiałkowy (NPN)
    Azot niebiałkowy (NPN) – Non Protein Nitrogen, azot pochodzący ze związków niebiałkowych, który wskutek oznaczania białka na podstawie zawartości azotu...
    Więcej strzałka