Menu

  • Aukcja zwierząt
    Aukcja zwierząt - publiczna sprzedaż zwierząt hodowlanych zainteresowanym kupcom na drodze licytacji w systemie zwyżkowym (tzw. aukcja angielska), która polega na tym, że aukcjoner rozpoczyna aukcję od tzw. ceny wywoławczej, czyli najniższej, możliwej do zaakceptowania przez sprzedającego. Nabywcą zostaje osoba oferująca najwyższą cenę kupna. Przed licytacją zwierzęta są ważone i oceniane pod względem pokroju, pochodzenia i użytkowości. Na tej podstawie wyznacza się cenę wywoławczą.
    Zobacz także
    Ad libitum
    Ad libitum, żywienie do woli - rodzaj żywienia polegający na umożliwieniu zwierzętom zjadania dowolnej ilości paszy, przy jej stałym, niczym...
    Więcej strzałka
    Analiza weendeńska
    Analiza weendeńska (analiza podstawowa) - chemiczna analiza składników pokarmowych w paszy, według której wydziela się pięć frakcji: wodę, białko ogólne,...
    Więcej strzałka
    Antagonizm cech
    Antagonizm cech - to skutek negatywnej zależność pomiędzy dwoma lub więcej cechami, np. pomiędzy przyrostami dziennymi, a procentową zawartością tkanki...
    Więcej strzałka
    Antybiotyki
    Antybiotyki - to substancje pochodzenia drobnoustrojowego, wytwarzane przez niektóre bakterie, pleśnie, porosty i grzyby lub też otrzymane syntetycznie, posiadające zdolność...
    Więcej strzałka
    Antygen
    Antygen - ciało obce lub częściej substancja białkowa, która wywołuje proces tworzenia się przeciwciał (antyciał). Antygeny mogą być pochodzenia zewnętrznego...
    Więcej strzałka
    Apetyt
    Apetyt, łaknienie - popęd ukierunkowujący aktywność organizmu żywego do jedzenia, wywołany uczuciem głodu na skutek obniżenia zawartości glukozy we krwi...
    Więcej strzałka
    Awitaminozy
    Awitaminozy - grupa schorzeń wywołanych brakiem lub częściej długotrwałym niedoborem jednej lub zestawu witamin w organizmie. Powoduje różnorodne problemy związane...
    Więcej strzałka
    Azot niebiałkowy (NPN)
    Azot niebiałkowy (NPN) – Non Protein Nitrogen, azot pochodzący ze związków niebiałkowych, który wskutek oznaczania białka na podstawie zawartości azotu...
    Więcej strzałka