Menu

  • Apetyt
    Apetyt, łaknienie - popęd ukierunkowujący aktywność organizmu żywego do jedzenia, wywołany uczuciem głodu na skutek obniżenia zawartości glukozy we krwi i podwyższenia jej kwasowości oraz braku pokarmu w żołądku. Apetyt jest podnietą do rozpoczęcia wydzielania soku żołądkowego jeszcze przed pobraniem pokarmu, co ułatwia późniejsze jego trawienie. Zarówno nadmierny apetyt jak i jego brak prowadzi do zaburzeń w trawieniu i problemów metabolicznych. Obniżony apetyt lub jego brak mogą być objawem rozwijającej się jednostki chorobowej w organizmie zwierzęcia lub być jednym z symptomów rui u samicy.
    Zobacz także
    Ad libitum
    Ad libitum, żywienie do woli - rodzaj żywienia polegający na umożliwieniu zwierzętom zjadania dowolnej ilości paszy, przy jej stałym, niczym...
    Więcej strzałka
    Analiza weendeńska
    Analiza weendeńska (analiza podstawowa) - chemiczna analiza składników pokarmowych w paszy, według której wydziela się pięć frakcji: wodę, białko ogólne,...
    Więcej strzałka
    Antagonizm cech
    Antagonizm cech - to skutek negatywnej zależność pomiędzy dwoma lub więcej cechami, np. pomiędzy przyrostami dziennymi, a procentową zawartością tkanki...
    Więcej strzałka
    Antybiotyki
    Antybiotyki - to substancje pochodzenia drobnoustrojowego, wytwarzane przez niektóre bakterie, pleśnie, porosty i grzyby lub też otrzymane syntetycznie, posiadające zdolność...
    Więcej strzałka
    Antygen
    Antygen - ciało obce lub częściej substancja białkowa, która wywołuje proces tworzenia się przeciwciał (antyciał). Antygeny mogą być pochodzenia zewnętrznego...
    Więcej strzałka
    Aukcja zwierzÄ…t
    Aukcja zwierząt - publiczna sprzedaż zwierząt hodowlanych zainteresowanym kupcom na drodze licytacji w systemie zwyżkowym (tzw. aukcja angielska), która polega...
    Więcej strzałka
    Awitaminozy
    Awitaminozy - grupa schorzeń wywołanych brakiem lub częściej długotrwałym niedoborem jednej lub zestawu witamin w organizmie. Powoduje różnorodne problemy związane...
    Więcej strzałka
    Azot niebiałkowy (NPN)
    Azot niebiałkowy (NPN) – Non Protein Nitrogen, azot pochodzący ze związków niebiałkowych, który wskutek oznaczania białka na podstawie zawartości azotu...
    Więcej strzałka