Pasza

Pasza – produkty pochodzenia roślinnego (rośliny paszowe), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych (mocznik) lub biologicznych (drożdże paszowe) bogate w składniki pokarmowe, będące pożywieniem dla zwierząt hodowlanych.
 
Kryteria podziału pasz:
 
1. zawartość suchej masy

  • objętościowe suche (np. siano, słoma, plewy, łuski, mączki z roślin zielonych)
  • soczyste (np. trawa pastwiskowa, zielonki) płynne (np. mleko, melasa)

2. zawartość białka

  • niskobiałkowe (<100g)
  • średnio-białkowe (do 150 g)
  • wysokobiałkowe (>150 g), np. nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, makuchy

3. pochodzenie:

  • roślinne zwierzęce (np. mączki rybne)
  • mineralne (np. sól, kreda)
  • syntetyczne (np. aminokwasy, fosforany, mocznik)4.

4. miejsce produkcji

  • przemysł paszowy (np. mieszanki paszowe)
  • gospodarstwo rolne (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki)
  • zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)

 
5. wartość kaloryczna

  • niskokaloryczne (<3kcal/g)
  • średniokaloryczne (3-5 kcal/g)
  • wysokokaloryczne- pasze treściwe (>5kcal/g)
  • węglowodanowe np. okopowe, kukurydza, zboża
  • witaminowe np. kiełki słodowe, drożdże, marchew, zielonki, susze
  • dietetyczne np. marchew, siemię lniane, kiełki słodowe
  • tuczące np. ziemniaki, ziarno zbóż mlekopędne np. buraki cukrowe i pastewne, otręby pszenne, młóto, wywar gorzelniany
  • zmiękczające tkankę tłuszczową kukurydza, owies, makuchy rzepakowe i lniane, mączki zwierzęce
  • utwardzające tkankę tłuszczową

 
Wyróżnia się:

  • Pasze objętościowe:
  • Objętościowe suche:
  • Objętościowe soczyste: trawa pastwiskowa, zielonki
  • Kiszonki: z traw, z roślin motylkowatych, z roślin podsuszonych (sianokiszonka), z kukurydzy.
  • Pasze treściwe (mieszanki paszowe)

 

© Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.                      Ogółne warunki współpracy