Menu

  • PZH i P TCh “POLSUS”

    Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" - organizacja samorządowa, założona w 1958 roku. Obecnie zrzesza 19 związków wojewódzkich. Obejmuje swym zasięgiem działania teren całego kraju. Może realizować program hodowlany o zasięgu krajowym dla ras świń: wbp, pbz, hampshire, duroc, pietrain, puławska.

    Do głównych zadań PZHiPTCh "POLSUS" należy:
    • Ocena wartości użytkowej i hodowlanej trzody chlewnej;
    • Prowadzenie ksiąg i rejestrów zwierząt hodowlanych oraz systemów informatycznych dla potrzeb rejestracji danych;
    • Bilansowanie potrzeb i możliwości produkcyjnych w hodowli zwierząt;
    • Prowadzenie specjalistycznych szkoleń zawodowych dla osób prowadzących ocenę wartości użytkowej;
    • Sztuczne unasienianie oraz wydawanie odpowiednich zaświadczeń w tym zakresie;
    • Kwalifikacja materiału hodowlanego;
    • Prowadzenie oceny poubojowej zwierząt rzeźnych;
    • Tworzenie grup producenckich związanych umowami z ubojniami zwierząt, wytwórniami pasz i siecią handlu;
    • Negocjowanie cen minimalnych i interwencyjnych skupu zwierząt hodowlanych i rzeźnych;
    • Doskonalenie produkcji zwierząt hodowlanych trzody chlewnej przez stosowanie właściwych metod selekcji i doboru zwierząt oraz upowszechnianie metod krzyżowania towarowego świń;
    • Współtworzenie programów hodowlanych;
    • Podnoszenie wiedzy producentów trzody chlewnej w zakresie racjonalnych metod hodowli i chowu świń oraz zwiększaniu dochodowości gospodarstwa;
    • Prowadzenie sponsoringu.
    Zobacz także
    Pastwisko
    Pastwisko - rodzaj użytków zielonych o bardzo zwartej i gęstej darni. Na pastwiskach rosną najczęściej rośliny wieloletnie, odporne na przygryzanie i...
    Więcej strzałka
    Pasza
    Pasza – produkty pochodzenia roślinnego (rośliny paszowe), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych (mocznik) lub biologicznych...
    Więcej strzałka
    Pasze lecznicze
    Pasza lecznicza - mieszanina jednego lub kilku dopuszczonych do obrotu, zgodnie z przepisami prawa farmaceutycznego, premiksów leczniczych z jedną lub z...
    Więcej strzałka
    Pasze objętościowe
    Pasze objętościowe - to pasze, które w 1 kg suchej masy mają mniej niż 4,1 MJ energii netto (EN) i więcej...
    Więcej strzałka
    PFHB i PM
    Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka - utworzona przez hodowców w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną posiadającą...
    Więcej strzałka
    Plemnik
    Plemnik - męska gameta, płciowa komórka rozrodcza, mająca zdolność do aktywnego ruchu. U zwierząt powstają w jądrze, podczas procesu spermatogenezy. Plemnik...
    Więcej strzałka
    Plenność
    Plenność - u zwierząt jest to miara rozrodczości, wyrażana liczbą sztuk potomstwa urodzonego przez samicę z jednej ciąży, w roku lub...
    Więcej strzałka
    Płodność
    Płodność - zdolność zwierząt do rozmnażania się. W przypadku samców jest to zdolność do wytwarzaniem plemników zdolnych do zapłodnienia komórki jajowej,...
    Więcej strzałka
    Pogłowie
    Pogłowie - ogół zwierząt, najczęściej jednego gatunku, rasy, czasami też płci lub wieku, występujących na określonym obszarze i w danym czasie....
    Więcej strzałka
    Pokrewieństwo
    Pokrewieństwo, podobieństwo genetyczne między krewnymi - określona liczba takich samych genów w genotypach osobników spokrewnionych (krewnych), którzy pochodzą od wspólnego przodka...
    Więcej strzałka
    Pokrój, eksterier
    Pokrój, eksterier - całokształt dostrzegalnych cech morfologicznych zwierzęcia, czyli zewnętrzna budowa ciała, zgodna z wzorcami rasy. Na pokrój wpływa w znaczącym...
    Więcej strzałka
    Populacja
    Populacja - zbiór osobników jednego gatunku, żyjących równocześnie w jednym środowisku i czasie, mogących się kojarzyć między sobą zdolnych do wydawania...
    Więcej strzałka
    Porażenie poporodowe
    Porażenie poporodowe - bezgorączkowe schorzenia mogące pojawiać się 1-3 dni po porodzie, występujące najczęściej u krów po 3-8 wycieleniu, o wysokiej...
    Więcej strzałka
    Potomstwo
    Potomstwo - organizmy posiadające część materiału genetycznego od swych rodziców. Mogą wywodzić się od tej samej samicy i tego samego samca...
    Więcej strzałka
    Powtarzalność
    Powtarzalność - podobieństwo między wartościami cechy osobnika otrzymanego w kolejnych cyklach produkcyjnych, np. wydajność mleka w pierwszych i w kolejnych laktacjach,...
    Więcej strzałka
    Preliminarz pasz
    Preliminarz pasz - jest to harmonogram zapotrzebowania na pasze dla poszczególnych grup zwierząt w gospodarstwie przy uwzględnieniu ich liczby i rodzaju...
    Więcej strzałka
    Premiksy
    Premiksy, Mieszanki mineralno-witaminowe - wyselekcjonowany zestaw uzupełniających minerałów i witamin o szerokim zastosowaniu w produkcji mieszanek i koncentratów paszowych. Mieszanki mineralno-witaminowe...
    Więcej strzałka
    Preparaty mlekozastępcze
    Preparaty mlekozastępcze - preparaty zbliżone składem do mleka matki i je zastępujące, przeznaczone dla młodych ssaków określonego gatunku w okresie odchowu....
    Więcej strzałka
    Probiotyki
    Probiotyki - (z j. greckiego: pro bios = dla życia) produkty zawierające żywe lub martwe mikroorganizmy oraz dostarczane przez nie substancje,...
    Więcej strzałka
    Produkty uboczne
    Produkty uboczne - produkty wytworzone jako pozostałość przy produkcji w przemyśle rolno-spożywczym. Specyficzna budowa anatomiczna przewodu pokarmowego przeżuwaczy powoduje, że produkty...
    Więcej strzałka
    Profilaktyka
    Profilaktyka - wszelka działalność mająca na celu zapobieganie chorobą, uzależnieniom, wypadkom ludzi lub zwierząt poprzez likwidację przyczyn ich powstania, jak i...
    Więcej strzałka
    Przebijanie żwacza, trokarowanie
    Przebijanie żwacza, trokarowanie - metoda stosowana przy silnych wzdęciach żołądka u przeżuwaczy. Wzdęcie następuje najczęściej od zjedzenia dużych ilości silnie fermentujących...
    Więcej strzałka
    Przeciwciała, antyciała, immunoglobuliny
    Przeciwciała, antyciała, immunoglobuliny - substancje białkowe znajdujące się w surowicy krwi, a powstające w organizmie w reakcji na działanie obcych ciał...
    Więcej strzałka
    Przemiana materii, metabolizm
    Przemiana materii, metabolizm - całokształt złożonego proces biochemicznego zachodzącego w komórkach organizmu żywego, związany ściśle z przemianą energii, stanowiący podstawę wszelkich...
    Więcej strzałka
    Przetłuszczenie
    Przetłuszczenie - to odkładanie sie tłuszczu tkankowego w postaci złogu między mięśniami lub ich grupą w sposób niepożądany. Czasami jest to...
    Więcej strzałka
    Przyrost 
    Przyrost - w zootechnice to pojęcie, którym określa sie tempo przybierania masy ciała i jej wymiarów. Rozróżnia się przyrost bezwzględny (wyrażany...
    Więcej strzałka
    Przyrost dzienny
    Przyrosty dzienne – przyrost masy ciała w ciągu dnia wyrażane zazwyczaj w g.
    Więcej strzałka
    Przyrost dzienny względny
    Przyrost dzienny względny - iloczyn przyrostu dobowego masy ciała zwierzęcia do jego średniej masy ciała określonej wcześniej - wyrażany w procentach....
    Więcej strzałka