Produkty uboczne - produkty wytworzone jako pozostałość przy produkcji w przemyśle rolno-spożywczym. Specyficzna budowa anatomiczna przewodu pokarmowego przeżuwaczy powoduje, że produkty te są szeroko wykorzystywane w żywieniu zwierząt jako pasze. Zawierają stosunkowo dużo białka i włókna w suchej masie. Wartość pokarmowa zależy od rodzaju surowca, stopnia jego zanieczyszczenia oraz kierunku i technologii produkcji. Najczęściej, jako pasze dla przeżuwaczy wykorzystuje się produkty ubocze przemysłu rolno-spożywczego:
- zbożowy - otręby,
- olejarski - makuchy, wytłoki, śruty poekstrakcyjne,
- cukrowniczy - wysłodki, melasa, cukier paszowy,
- browarniczy - kiełki sodowe, młóto, drożdże,
- fermentacyjne - wywary,
- ziemniaczane - wycierka ziemniaczana,
- owocowo-warzywny - wytłoki owocowe,
- mleczarski - serwatka, maślanka,
- rybny - mÄ…czka rybna,
- mięsne - mączki (mięsne, mięsno-kostne, kostne, z krwi), tłuszcze, serwatki, krew.