Menu

  • Pasza
    Pasza – produkty pochodzenia roślinnego (rośliny paszowe), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych (mocznik) lub biologicznych (drożdże paszowe) bogate w składniki pokarmowe, będące pożywieniem dla zwierząt hodowlanych. Kryteria podziału pasz: 1. zawartość suchej masy
    • objętościowe suche (np. siano, słoma, plewy, łuski, mączki z roślin zielonych)
    • soczyste (np. trawa pastwiskowa, zielonki) płynne (np. mleko, melasa)
    2. zawartość białka
    • niskobiałkowe (<100g)
    • średnio-białkowe (do 150 g)
    • wysokobiałkowe (>150 g), np. nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, makuchy
    3. pochodzenie:
    • roślinne zwierzęce (np. mączki rybne)
    • mineralne (np. sól, kreda)
    • syntetyczne (np. aminokwasy, fosforany, mocznik)4.
    4. miejsce produkcji
    • przemysł paszowy (np. mieszanki paszowe)
    • gospodarstwo rolne (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki)
    • zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)
    5. wartość kaloryczna
    • niskokaloryczne (<3kcal/g)
    • średniokaloryczne (3-5 kcal/g)
    • wysokokaloryczne- pasze treściwe (>5kcal/g)
    • węglowodanowe np. okopowe, kukurydza, zboża
    • witaminowe np. kiełki słodowe, drożdże, marchew, zielonki, susze
    • dietetyczne np. marchew, siemię lniane, kiełki słodowe
    • tuczące np. ziemniaki, ziarno zbóż mlekopędne np. buraki cukrowe i pastewne, otręby pszenne, młóto, wywar gorzelniany
    • zmiękczające tkankę tłuszczową kukurydza, owies, makuchy rzepakowe i lniane, mączki zwierzęce
    • utwardzające tkankę tłuszczową
    Wyróżnia się:
    • Pasze objętościowe:
    • Objętościowe suche:
    • Objętościowe soczyste: trawa pastwiskowa, zielonki
    • Kiszonki: z traw, z roślin motylkowatych, z roślin podsuszonych (sianokiszonka), z kukurydzy.
    • Pasze treściwe (mieszanki paszowe)
     
    Zobacz także
    Pastwisko
    Pastwisko - rodzaj użytków zielonych o bardzo zwartej i gęstej darni. Na pastwiskach rosną najczęściej rośliny wieloletnie, odporne na przygryzanie i...
    Więcej strzałka
    Pasze lecznicze
    Pasza lecznicza - mieszanina jednego lub kilku dopuszczonych do obrotu, zgodnie z przepisami prawa farmaceutycznego, premiksów leczniczych z jedną lub z...
    Więcej strzałka
    Pasze objętościowe
    Pasze objętościowe - to pasze, które w 1 kg suchej masy mają mniej niż 4,1 MJ energii netto (EN) i więcej...
    Więcej strzałka
    PFHB i PM
    Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka - utworzona przez hodowców w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną posiadającą...
    Więcej strzałka
    Plemnik
    Plemnik - męska gameta, płciowa komórka rozrodcza, mająca zdolność do aktywnego ruchu. U zwierząt powstają w jądrze, podczas procesu spermatogenezy. Plemnik...
    Więcej strzałka
    Plenność
    Plenność - u zwierząt jest to miara rozrodczości, wyrażana liczbą sztuk potomstwa urodzonego przez samicę z jednej ciąży, w roku lub...
    Więcej strzałka
    Płodność
    Płodność - zdolność zwierząt do rozmnażania się. W przypadku samców jest to zdolność do wytwarzaniem plemników zdolnych do zapłodnienia komórki jajowej,...
    Więcej strzałka
    Pogłowie
    Pogłowie - ogół zwierząt, najczęściej jednego gatunku, rasy, czasami też płci lub wieku, występujących na określonym obszarze i w danym czasie....
    Więcej strzałka
    Pokrewieństwo
    Pokrewieństwo, podobieństwo genetyczne między krewnymi - określona liczba takich samych genów w genotypach osobników spokrewnionych (krewnych), którzy pochodzą od wspólnego przodka...
    Więcej strzałka
    Pokrój, eksterier
    Pokrój, eksterier - całokształt dostrzegalnych cech morfologicznych zwierzęcia, czyli zewnętrzna budowa ciała, zgodna z wzorcami rasy. Na pokrój wpływa w znaczącym...
    Więcej strzałka
    Populacja
    Populacja - zbiór osobników jednego gatunku, żyjących równocześnie w jednym środowisku i czasie, mogących się kojarzyć między sobą zdolnych do wydawania...
    Więcej strzałka
    Porażenie poporodowe
    Porażenie poporodowe - bezgorączkowe schorzenia mogące pojawiać się 1-3 dni po porodzie, występujące najczęściej u krów po 3-8 wycieleniu, o wysokiej...
    Więcej strzałka
    Potomstwo
    Potomstwo - organizmy posiadające część materiału genetycznego od swych rodziców. Mogą wywodzić się od tej samej samicy i tego samego samca...
    Więcej strzałka
    Powtarzalność
    Powtarzalność - podobieństwo między wartościami cechy osobnika otrzymanego w kolejnych cyklach produkcyjnych, np. wydajność mleka w pierwszych i w kolejnych laktacjach,...
    Więcej strzałka
    Preliminarz pasz
    Preliminarz pasz - jest to harmonogram zapotrzebowania na pasze dla poszczególnych grup zwierząt w gospodarstwie przy uwzględnieniu ich liczby i rodzaju...
    Więcej strzałka
    Premiksy
    Premiksy, Mieszanki mineralno-witaminowe - wyselekcjonowany zestaw uzupełniających minerałów i witamin o szerokim zastosowaniu w produkcji mieszanek i koncentratów paszowych. Mieszanki mineralno-witaminowe...
    Więcej strzałka
    Preparaty mlekozastępcze
    Preparaty mlekozastępcze - preparaty zbliżone składem do mleka matki i je zastępujące, przeznaczone dla młodych ssaków określonego gatunku w okresie odchowu....
    Więcej strzałka
    Probiotyki
    Probiotyki - (z j. greckiego: pro bios = dla życia) produkty zawierające żywe lub martwe mikroorganizmy oraz dostarczane przez nie substancje,...
    Więcej strzałka
    Produkty uboczne
    Produkty uboczne - produkty wytworzone jako pozostałość przy produkcji w przemyśle rolno-spożywczym. Specyficzna budowa anatomiczna przewodu pokarmowego przeżuwaczy powoduje, że produkty...
    Więcej strzałka
    Profilaktyka
    Profilaktyka - wszelka działalność mająca na celu zapobieganie chorobą, uzależnieniom, wypadkom ludzi lub zwierząt poprzez likwidację przyczyn ich powstania, jak i...
    Więcej strzałka
    Przebijanie żwacza, trokarowanie
    Przebijanie żwacza, trokarowanie - metoda stosowana przy silnych wzdęciach żołądka u przeżuwaczy. Wzdęcie następuje najczęściej od zjedzenia dużych ilości silnie fermentujących...
    Więcej strzałka
    Przeciwciała, antyciała, immunoglobuliny
    Przeciwciała, antyciała, immunoglobuliny - substancje białkowe znajdujące się w surowicy krwi, a powstające w organizmie w reakcji na działanie obcych ciał...
    Więcej strzałka
    Przemiana materii, metabolizm
    Przemiana materii, metabolizm - całokształt złożonego proces biochemicznego zachodzącego w komórkach organizmu żywego, związany ściśle z przemianą energii, stanowiący podstawę wszelkich...
    Więcej strzałka
    Przetłuszczenie
    Przetłuszczenie - to odkładanie sie tłuszczu tkankowego w postaci złogu między mięśniami lub ich grupą w sposób niepożądany. Czasami jest to...
    Więcej strzałka
    Przyrost 
    Przyrost - w zootechnice to pojęcie, którym określa sie tempo przybierania masy ciała i jej wymiarów. Rozróżnia się przyrost bezwzględny (wyrażany...
    Więcej strzałka
    Przyrost dzienny
    Przyrosty dzienne – przyrost masy ciała w ciągu dnia wyrażane zazwyczaj w g.
    Więcej strzałka
    Przyrost dzienny względny
    Przyrost dzienny względny - iloczyn przyrostu dobowego masy ciała zwierzęcia do jego średniej masy ciała określonej wcześniej - wyrażany w procentach....
    Więcej strzałka
    PZH i P TCh “POLSUS”
    Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" - organizacja samorządowa, założona w 1958 roku. Obecnie zrzesza 19 związków wojewódzkich. Obejmuje...
    Więcej strzałka