Menu

  • Trawienie

    Trawienie - złożony proces fizyczny i chemiczny przebiegający w przewodzie pokarmowym człowieka i zwierząt (wyjątkowo u roślin mięsożernych). Podczas trawienia następuje przemiana substancji pobranych w pokarmie na związki proste, w celu ich wchłonięcia i przyswojenia przez organizm. Wyróżniamy trawienie mechaniczne (żucie, mieszanie, połykanie, przeżuwanie, przemieszczanie treści pokarmowej) i trawienie chemiczne (zachodzące pod wpływem enzymów wydzielanych z gruczołów przewodu pokarmowego, z ślinianek, z gruczołów żołądka, jelit, trzustki i wątroby). Jest procesem wieloetapowy, a czas jego trwania jest różny u poszczególnych gatunków zwierząt. Przykładowo u świni pierwsze porcje pobranego pokarmu są strawione i wydalane w kale po 12-17 godzinach, ostatnie - po 4-5 dobach, u przeżuwaczy pierwsze porcje zostają wydalane po 12-22 godzinach, a ostatnie po 8-18 dniach.

    Zobacz także
    Tempo wzrostu
    Tempo wzrostu - szybkość wzrostu zwierzęcia w określonym czasie. T.w. jest obliczane dla różnych cech pokrojowych mierzalnych, najczęściej dla masy ciała...
    Więcej strzałka
    Tężyczka 
    Tężyczka - zespół objawów chorobowych towarzyszących różnym schorzeniom wywoływanym zaburzeniami w gospodarce mineralnej organizmu ludzkiego lub zwierzęcego, objawiający się najczęściej napadami...
    Więcej strzałka
    TÅ‚uszcz surowy
    Tłuszcz surowy - grupa substancji pokarmowych paszy, który podczas analizie weendeńskiej (standardowej) wyodrębnia się przez ekstrakcję eterem etylowym, a ta frakcja...
    Więcej strzałka
    TÅ‚uszczowce, lipidy
    Tłuszczowce, lipidy - naturalne związki organiczne, nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych (eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton...
    Więcej strzałka
    TMR
    TMR - z ang. total mixed ration; racjonalny system żywienia krów o wysokim potencjale produkcyjnym (wysoka wydajność mleczna). Polega na...
    Więcej strzałka
    Tusza 
    Tusza - mięso zwierzęcia ubitego po wstępnej obróbce poubojowej, bez zawartości jamy brzusznej i piersiowej oraz narządów płciowych. Rozróżnia się tusze...
    Więcej strzałka
    Typ użytkowy
    Typ użytkowy - zespół cech pokrojowych i fizjologicznych zwierzęcia, które kwalifikują je do określonych celów i warunkują jego użytkowość. Typ użytkowy...
    Więcej strzałka